sâmbătă, 1 mai 2010

Preumblare medievală VIII-biserici fortificate cu un sas

După Căţa, urmează Drăuşeni. Tăt o săsoaică o rămas, care e şi cu cheile. Îi satu" în care am văzut cele mai multe case săseşti lăsate să cadă ! Dacă nici cărămizile nu le fură nimeni.......
Într-o casă din imediata vecinătate a bisericii, pe latura dreaptă a fortificaţiei, un cetăţean de bine îşi ţine caii ! Adică o "transformat" o casă de secol XII-XVI în grajd. Bănuiesc că după ce pică şi asta îşi mută caii în altă casă, că îs o gramadă părăsite.


Aşa ne zice wikipedia : "Biserica Evanghelică-Luterană a fost construită în sec.XIII, fiind iniţial o bazilică cu 3 nave, cu un masiv turn vestic, în arhitectura căreia se întâlneau forme romanice şi gotice timpurii (valoros portal vestic). În sec.XV navele laterale prevazute cu tribune au fost retezate. Pe peretele sudic al navei, pictura murală cu legenda Sf.Ecaterina din Alexandria, realizată într-un stil gotic liniar-narativ (sec.XIV). Incinta fortificată de plan poligonal, întărită cu 6 turnuri (cel de poartă fusese la interior cu 2 poduri ridicatoare)."

Biserica e în renovare făcută de ministeru" culturii. Adică o ras tăt de pe pereţii interiori. Interioru" ca şi exterioru" îi plin de schele şi pe ici pe colo zac aruncate tăt felu" de chestii care o fost date jos din biserică. Tare mi mie că biserica se renovează ungureşte, pentru că tanti cu cheia s-o dus la popa unguresc să ceară voie să ne lase să vizităm.
De pictură nime" nimic ! Io n-am văzut-o ! Da" am văzut pereţii pregătiţi pentru o nouă tencuială !





Niciun comentariu: