luni, 23 februarie 2009

Ordonanta lui Boc, care deocamdata a facut poc!

De doua lucruri nu scapam: de moarte si de impozite!

Romanul se pare ca nu vrea sa scape nici de locul de munca la stat. Multi dintre noi vor sa moara la serviciul caldut de la stat. 

Guvernul Boc a adoptat, la sfarsitul anului 2008, ordonanta de urgenta care stabileste ca nimeni nu mai poate beneficia simultan de pensie si salariu de la o institutie de stat. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 4 ianuarie, iar persoanele care intra sub incidenta acestei legi trebuie sa decida daca raman cu pensia sau cu salariul in termen de 15 zile. Demnitarii alesi pot cumula pensia cu salariul, cadrul legal fiind Constitutia Romaniei, care nu poate fi modificata, iar actorii, profesorii si medicii pensionari pot lucra in continuare, urmand sa fie platiti in baza conventiilor civile si a drepturilor de autor.

Asta spunea in mare OUG 230/2008, aducand se pare un mare val de nemultumire in randul unor anumite grupe de pensionari salariati la stat. 

Intre noi fie vorba era moarta din fasa. Deoarece, in primul rand afecta nume grele din toate domeniile cu “state” vechi de activitate si aducea atingere libertatii dreptului la munca. Din punctul meu de vedere nu aduce nici o atingere dreptului la pensie pentru ca despre asta se face vorbire. 
O grupa ar fi cei cu pensii speciale, pensionari MAPN, MAI, servicii speciale, justitie, care intre noi fie vorba nu iau pensia conform schemei de contributie la sistemul public de pensii, ci iau o pensie speciala din taxele noastre. Si care nu e mica deloc. Si sunt si tineri pensionari, cu plati compensatorii deloc neglijabile. Dupa ce s-au pensionat, a doua zi s-au angajat pe acelasi post. Specialisti, ce sa faci. Mai ales cei cu grade care au prins inaintarea in grad la apelul bocancilor. Si ca tineri pensionari au urmat rapid o facultate. Va mai amintiti de “cincinalul in patru ani” ?
O alta grupa sunt medicii despre care n-are rost sa mai vorbim. Sunt sute sau poate mii de tineri doctori cu rezidentiat care nu au loc in clinici. Prefera sa plece in alta tara unde sunt respectati si platiti. Parca anul trecut se oprea exodul cadrelor medicale!
Profesorii. Nici din acestia nu sunt destui. Dar platim sisitemul public de invatamant de doua ori. O data dimineata la cursuri si dupa amiaza la meditatii neimpozabile. Salarii mici, ce sa-i faci! 
Actorii sunt mai mult sau mai putin contestati. Dar s-au agitat cel mai mult. Pe la noi nu sunt impresari de actori. Poate asa s-ar rezolva ceva. Impresarii sunt ocupati cu blondele de la play-back.
Parlamentarii sunt intangibili. Pentru binemerita portie de somn si aberatii pe bani publici merita asa ceva. 
Noi restul suntem cetateni de rangul doi. Noi nu avem dreptul sa cumulam salariul de la stat cu pensia de la stat.
Nu cred ca toti ar trebui sa se retraga! Sunt specialisti care mai au ceva de spus in domeniul lor de activitate. 
Nu sunt Gigi-contra, dar se pare ca in tara noastra nu se mai formeaza specialisti in nici un domeniu. Ce fac facultatile din tara asta ? Iar specialistii “romanesti” sunt toti pensionari? 
Aceia dintre ei care au ceea ce se numeste bun simt s-au retras in conditii onorabile si demne si in timp util si-au pregatit succesorii.
Pentru ceea ce au facut le suntem recunoscatori si le dorim sa-si traiasca viata conform varstei si sa fie linistiti ca sunt tineri care vor si ei sa faca mai mult si mai bine.
Restul de tovarasi, ca de pe atunci sunt in functie, nu-i lasa pe tineri sa se afirme. 
Nu poate nici un tanar sa devina specialist daca nu e lasat.

Intre timp a ordonanta a fost atacata la Curtea Constitutionala. Care curte e formata in marea ei majoritate din judecatori pe care aceasta ordonanta i-ar fi afectat direct. 
Dat fiind faptul ca la noi criza inca nu a prea venit, dupa capul unora, si ca vor fi numai 17 mii de someri, tot dupa capul lor, nu vom avea nici o criza a locurilor de munca. Este o mare oportunitate sa mentinem in functie pe toti pensionarii salariati la stat pe salarii de loc de neglijat.
Ca tinerii se pot duce direct in somaj dupa ce se intorc ei de pe la bursele lor din strainataturi. Ca, cine Doamne-Iartama i-a trimis ?

       Trageti voi concluziile. 
       P.S. Ordonanta a cazut! Traiasca legea! 

Publicat şi în revista AEPADO NR. 11 -ian 2009

Niciun comentariu: