joi, 29 aprilie 2010

Preumblare medievală VIII-biiserici fortificate cu un sasDupă Homorod, la stânga spre Vlăhiţa urmează Caţa. Biserică fortificată cu tot cu două rânduri de fortificaţii,în secolele XV şi XVII. Biserica e din secolul XIII cu hramul Sf. Nicolae. În curtea din jurul bisericii e plin de petunii.
Nasol e că singurul sas din sat e de fapt o săsoaică.Lumea îi zice "bibliotecara".
Ungurii îşi ţin slujbele ca şi chiriaşi în biserică.
Am nimerit când" bibliotecara" a dat cheile la unguri să-şi facă nu-ştiu-ce slujbă.Da" nenea unguresc la care o dat cheile o venit cu noi şi ne-o lăsat să vizităm. Altarul e cel din scolu" XII, pictat, păzit de două statui.
După ce moare "bibliotecara" cine mai are grijă de biserică ?
Ca peste tăt în satele săseşti e plin de naţionalităţi conlocuitoare tuciurii, care la un moment dat o bagat pe foc mobilă pictată săsească şi multe altele, iar caii şi i-o ţinut în case din secolu" XIII-XV.
În toate bisericile medievale pe la care ne-am prumbalt până amu, că sunt sau nu mai sunt saşi clopotele se trag după un program foarte strict.Pe wikipedia e o remarcă la Caţa :"Acest articol despre un subiect din Judeţul Braşov este deocamdată un ciot. Puteţi ajuta Wikipedia prin complterea lui."


Niciun comentariu: